Met de ouderdom komen de gebreken. Dat geldt voor mensen, en is voor uw hond niet anders. Dit wil echter niet zeggen dat we niets aan deze gebreken kunnen doen. Kwaliteit van leven vinden wij erg belangrijk, ook voor de oudere hond.

We hebben hier de meest voorkomende ouderdomsklachten op een rij gezet. U vindt hier ook een handige checklist die u zelf in kunt vullen, zodat u kunt kijken of het verstandig is om een afspraak te maken met ons voor een seniorenconsult. Daarnaast kunt u lezen wat u zelf kunt doen om uw oudere hond zo lang mogelijk gezond te houden.

We hebben het bij honden over ‘senioren’ vanaf de leeftijd van 8 jaar. Bij de reuzenrassen (zoals de Duitse Dog) spreken we vanaf 6 jaar al over senioren.

 

Ouderdomskwaaltjes

Problemen die vaak voorkomen bij oudere honden zijn:

– Stijfheid bij het opstaan
– Terugkomende kreupelheid
– Verminderd uithoudingsvermogen
– Vermageren
– Incontinentie

Veel van deze problemen komen voort uit een bepaalde afwijking.

Stijfheid en kreupelheid worden bijvoorbeeld vaak veroorzaakt door artrose. Artrose veroorzaakt pijn. Doordat uw hond zich minder goed gaat bewegen, worden de spieren afgebroken. Hierdoor ontstaat een vicieuze cirkel waarin de klachten steeds verder toe nemen. Door middel van voedingssupplementen, zoals glucosaminen, of pijnstillers, kunnen we dit proces afremmen en zorgen dat uw hond zich weer beter voelt.

Verminderd uithoudingsvermogen kan komen doordat uw hond simpelweg oud wordt, maar kan ook wijzen op bijvoorbeeld een hartprobleem.

Vermageren kan veroorzaakt worden door ziektes zoals bijvoorbeeld suikerziekte, nierfalen of kanker. Als uw hond afvalt zonder dat hier een duidelijke oorzaak voor is, is het daarom altijd verstandig om een lichamelijk onderzoek bij de dierenarts uit te laten voeren, eventueel aangevuld met bloedonderzoek of bijvoorbeeld een echo. 

Incontinentie kan veroorzaakt worden doordat uw hond teveel drinkt en plast, of doordat de blaashals niet meer goed aan kan spannen. Een simpel urineonderzoek, eventueel aangevuld met bloedonderzoek, kan duidelijkheid geven.

 

Voeding

Oudere honden hebben vaak minder beweging. Bovendien hebben ze ook minder energie nodig voor hun normale onderhoud. Het is belangrijk om de voeding daarop aan te passen. Vanaf de leeftijd van ongeveer 8 jaar is het daarom verstandig uw hond over te zetten naar een seniorenvoeding. Bij hele grote rassen, zoals de Duitse dog, kunt u dit zelfs het beste al op 6 jarige leeftijd doen. Seniorenvoeding bevat minder energie, zodat overgewicht wordt voorkomen. Ook is de samenstelling van seniorenvoeding anders, zodat de nieren worden ontlast.
Wij adviseren om oudere honden HPM senior te geven. Deze voeding ondersteund een goede nierfunctie en helpt om een gezond afweerstelsel te behouden.