Kijk kritisch naar de huidige eigenaar.
Helaas blijkt niet iedereen die een hond aanbiedt op internet te goeder trouw. Probeer door het stellen van vragen erachter te komen wat de reden is dat de hond weg moet. Is de eigenaar oprecht betrokken bij het toekomstige lot van zijn/haar hond? Maak duidelijke afspraken over de overdracht van de hond, zodat u achteraf niet voor vervelende verrassingen komt te staan.
Let er op dat de hond gevaccineerd en gechipt is.
Iedere hond hoort gevaccineerd en gechipt te zijn, en een paspoort of vaccinatieboekje te hebben waar dit in staat. Let er ook op dat de gegevens zoals ras, geboortedatum, geslacht en kleur zijn ingevuld.
Ga altijd eerst een keer kijken.
Het is vaak moeilijk een rationeel besluit te nemen als u bij een hond gaat kijken. Waarschijnlijk bent u direct verkocht. Soms zijn de omstandigheden die u aantreft zo slecht, dat u uit medelijden de hond wilt redden. Echter, zo lang er honden gekocht worden van slechte (brood)fokkers en malafide hondenhandelaren, zal deze handel blijven bestaan. Hoe moeilijk het ook is, probeer hier goed bij stil te staan.
Kies een hond nooit op zijn uiterlijk.
Verschillende rassen hebben verschillende karaktereigenschappen en bewegingsbehoeften. Zorg dat u een hond kiest die bij u past.
Bedenk hoeveel tijd een hond vraagt.
De eerste maanden zal uw hond tijd nodig hebben om te wennen aan de nieuwe situatie. Het kan verstandig zijn om met hem/haar naar een gehoorzaamheidscursus te gaan. Maar ook na deze eerste periode, zult u veel tijd kwijt zijn aan het uitlaten en de verzorging.
Maak een kostenoverzicht.
Een hond brengt kosten met zich mee. Denk hierbij aan voeding, hondenbelasting, gehoorzaamheidscursus, verzorgingsproducten en (soms onverwachte) kosten bij de dierenarts. Kijk eens naar mogelijkheid van een zorgverzekering voor huisdieren. Wilt u niet aan een verzekering vastzitten? Denk dan eens aan het maken van een potje. Leg maandelijks geld opzij voor uw huisdier, zodat u zeker weet dat u onverwachte uitgaven direct kunt betalen.
Een stamboom is geen gezondheidscertificaat.
Gelukkig wordt er bij steeds meer stamboeken ook op gezondheidsaspecten gelet, en aandacht besteed aan erfelijke aandoeningen. Echter, dit is zeker niet bij alle stamboeken het geval. Bij sommige rassen zijn in de loop der jaren bepaalde ziektes zo ver verspreid binnen het ras, dat het decennia zal duren voordat deze afwijkingen door een goed fokbeleid zullen verdwijnen. Ook zijn er bepaalde raskenmerken die een goede gezondheid in de weg staan. Daarnaast kan ook hond met gezonde ouders de pech hebben een ziekte op te lopen of een aangeboren afwijking te hebben.
Toch een pup kopen?
Klik hier voor tips voor de aanschaf van een pup.